The typical hästmänniskan

 Om man googlar på "the typical hästmänniskan" så kommer det upp citat som 

"har tråkigt - kollar hästnet"  (en sida där man lägger ut hästar till salu)

”ramlar av och åker till sjukhus - "när får jag rida igen? ""

”jag kan kalla min häst tjock - men om någon annan göra det; you're going to die! "

osvosv.

Om jag skulle beskriva den typiska hästmänniskan med tre ord så skulle jag välja; engagerad, målmedveten och ambitiös. 

En häst tar mycket tid att ta hand om, jag har tur som har min familj som också är hästintresserad. Men 5 dagar i veckan är jag i stallet och då handlar det om minst 3h per dag. Så fort sommaren kommer och dagarna blir längre så kommer det vara två ridpass om dagen, det vill säga minst 5h i stallet per dag. En häst är ingenting för den lata.

Sedan finns det såklart många stall som inser att alla människor kanske inte har den tiden att lägga på sina hästar. Då får man betala en slant extra så sköter de som äger stallet in – och utsläpp, mockning och kanske till och med ser till att hästen får motion. På mitt stall har vi delat upp in – och utsläppen. Varannan måndag har vi och då klockan 17 ska alla 25 hästar in och få mat. Vissa av hästägarna har betalt för mockning, jag är inte en av dessa. Jag tycker att mockning är en del av att ha en häst. Man kan inte pilla ut russinen ur kakan. Antingen gör man det ordentligt för att man vill och älskar det eller så skaffar man en annan hobby.

Jag förstår ju självklart att det även finns de som verkligen inte har tid för att mocka hos sin häst varje dag, men och andra sidan finns det hundratals tjejer och killar här i landet som så gärna skulle vilja ha en sköthäst att ta hand om och rida lite på – utnyttja de som verkligen vill.

Jag skulle kunna säga att hästtjejerna ingår i en [1]devitaliserad grupp. Man är ett gäng, har en varsin häst och tänker på ungefär samma sätt. Det är svårt då att se att något annat sätt skulle vara rätt. Jag är en dressyr och hoppryttare, jag har otroligt svårt att se vart fälttävlan skulle vara bra för hästen. Hästen hoppar [2][3][4]”onaturliga hinder” i den formen att de går 2 meter neråt, de hoppar ner i vatten, de hoppar igenom tunnlar och risken för allvarliga skador är väldigt hög. Jag, och mina stallkompisar tycker att vi gör rätt helt enkelt genom att välja andra grenar. Även fast det kanske inte alls är så. Det är faktiskt mer naturligt för en häst att hoppa över ett träd än att hoppa över bommar. [5]Och de säger faktiskt att fälttävlanshästar inte blir skadade lika ofta som hopp – och dressyrhästar (men de blir mer allvarigt skadade). Fast de skriver också att det handlar om vardagsträningen, att fälttävlanshästar tränas mer allsidigt än andra och på så sätt är de mer hållbara. Men att de oftare blir allvarigt skadade, kanske handlar just den biten om hindrena och själva tävlandet. En hinderbom ramlar ner om hästen kommer emot, ett terränghinder går inte att riva och det kan leda till kraftiga skador.

Min häst går ute ca 10h/dag under vintertid, 24/7 under sommartid (om det inte är tävlingssäsong) – Perfekt tycker jag. Jag skulle aldrig vilja ha en häst som gick ute hela tiden på vinterhalvåret och jag skulle inte heller vilja ha en häst som fick vara ute mindre. Även fast jag vet att det finns för-och nackdelar med båda så vägrar jag lite att inse att något annat kan vara bättre.

Mitt sätt är bäst/ hästmänniskan!!

En häst är van vid att vara ute dygnet runt och bara för att vi människor fryser så behöver vi inte slänga på 43 olika täcken på dem. Det är egentligen rätt så onaturligt för dem att stå inne i en box hela nätterna. Och att säga ”det var så kallt idag så jag lät Aragorn stå inne, med fleecetäcket och mumsa på hö istället” – låter mysigt i våra öron men hur mysigt är det egentligen för hästen?

Jag tror att det hela handlar om uppväxt och rutiner. Jag är van vid att min häst får gå ute rätt många timmar och jag vet att han mår bra av det. Jag skulle aldrig någonsin kunna låta min häst stå inne för att det t.ex. regnar. De är är van vid att vara ute dygnet runt och bara för att vi människor fryser så behöver vi inte slänga på 43 olika täcken på dem. Det är egentligen rätt så onaturligt för dem att stå inne i en box hela nätterna. Och att säga ”det var så kallt idag så jag lät Aragorn stå inne, med fleecetäcket och mumsa på hö istället” – låter mysigt i våra öron men hur mysigt är det egentligen för hästen?

 
Och när man åker iväg på tävlingar, får se andra människor rida och ta hand om sina hästar så är det inte bara en gång man påpekar att ”men gud, kolla som hon gör?!” och menar att det är helt fel. Grejen i sig behöver inte handla om ett lagligt fel eller djurplågeri utan mer att det är så tvärtemot mina värderingar och normer. De har en annan syn på vad som funkar bättre och sämre.  

Man har svårt att ta ett kliv utanför ens box och att prata med ”konkurrenter” är inget som tillhör normerna på hästtävling. Man håller sig till sitt och allt annat är enligt än själv fel. Man håller sig gärna till sitt gäng och till sina rutiner. Man ingår helt enkelt i en devitaliserad grupp.

Jag som både tävlat ponny- och storhästtävlingar på min häst ser en extrem skillnad på dessa tävlingar. På ponnytävlingar är det vinna eller försvinna, man får ha ögon i nacken för att inte bli påriden under framhoppningen och om det inte är barnen som skriker på sina hästar så ä det ponny-mammorna som skriker på sina barn. Det är otrevlig stämning och det slutar oftast med att den som drog och slet i ponnyn mest under ritten, red snabbast och vann. Trotts att ponnyn nästan gick omkull i varje sväng.

På storhästtävlingar, där det oftast är äldre som tävlar, hälsar man artigt på varandra och ler. Man ber om ursäkt om man råkar stå lite i vägen på framridningen och man ser väldigt många fina och trevliga ritter. Hästarna trivs oftast med ryttaren, det ser fint och propert ut.

Varför det är så stor skillnad har jag ingen aning om. Någon som vet? Har det något med åldern att göra? Att när man är äldre så gör man det för att man älskar det medan de yngre kanske gör det för att vinna och få status? Kan det ha något att göra med att de yngre känner mera press från föräldrarna? Att de är mer nervösa? 

Slutsats:
Jag tror att mycket av det som människor beskriver som egotrippade, själviska och besservisser mestadels handlar om press. Att ha häst och hålla på med ridning innebär mycket pengar och mycket jobb. Det är klart att man vill känna att det är värt det. Och om vi går över på hästarna - jag skulle ju aldrig ha köpt en ponny som jag inte trodde på till 100% - det är klart jag tycker att min Aragorn är bättre än alla andra hästar. Man måste våga tro på sig själv, man måste vara engagerad och man måste vara målmedveten - det handlar inte om att vara elak mot andra i slutändan. Det handlar om att heja på sig själv och tro på att det man själv gör är bäst. Vill du så kan du! 
Men tänk också på hästens bästa, både den och du ska tycka att det är roligt. Och ju försiktigare du är med din häst, desto längre kommer den att hålla. Så var glad, gör det för att du älskar det. Det är djur vi håller på med, inte maskiner. Och det kostar ju faktiskt inget att vara trevlig och tillmötesgående mot folk.

[1]  Häfte ”Gruppens personlighet” s. 98

 

Kommentera här: