NU OCH DÅ.

<---- Aragorn 10 (snart 11) år, 2014.                                                               Aragorn 4år 2007 ----------->

Cavaletti

Varför cavaletti varje måndag? 
 
Cavalettibommar är super bra träning för alla hästar (här). Man arbetar med upphöjda bommar och hästen måste lyfta ordentligt på sina ben, Det är styrketräning som stärker hästens hals, rygg kors och ben. Dessutom görs häsens leder smidiga och steget kan förlängas. Det man vill uppnå med cavalettiarbetet är att hästen sänker sitt huvud och sin hals och arbetar med hela ryggen. Man arbetar för det mesta i trav på cavaletti, men det funkar också super bra att arbeta i skritt och galopp. Traven påverkar dressyrridningen medan galoppridning påverkar hoppningen. Hästen lär sig att finna avståndspunkten för hindret (där den ska hoppa av) samt får självförtroende. 
 
(här) Det är viktigt att hästen är uppvärmd innan man sätter igång med bommarna. Ett tips är att rida i olika tempon för att öka hästens spänst och bibehålla fokuset. Om man har riktigt tajt avstånd mellan bommarna och väljer att komma i samlat tempo så är det ett enkelt knep att tränapå  passage (första 36 sekunderna av denna video). 

Bakgrund och syfte

Bakom framgång vid ridning ligger det väldigt mycket arbete och framför allt väldigt mycket planering. Det som jag har lärt mig under mina 15år som ryttare är att man måste skynda långsamt. Det finns inga genvägar när det kommer till framgång. Jag har, i samband med denna uppgift, lagt upp en träningsplanering på min ponny som jag noga ska följa varje vecka. 
 
Så här ser min planering ut: 
 
Måndag - Dressyr med cavaletti
Tisdag - Ojämna veckor: Dressyr. Jämna veckor: Klättring i skogen
Onsdag - Hoppträning
Torsdag - Klättring i skogen
Fredag - Dressyr
Lördag - Ojämna veckor: Vila/promenad. Jämna veckor: Hoppning
Söndag - Ojämna veckor: Konditionsträning på galoppbana. Jämna veckor: Tömkörning
 
Syftet med mitt projekt är att bevisa både för mig själv och för er att planering, träningsvariation och engageman leder till framgång. Detta kommer jag som sagt göra via träningsupplägg, träningsvideos och analyseringar.